Śniadania
Na śniadania zawsze są kanapki z chleba pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego. Dla każdego niejadka znajdzie się coś pysznego. Kanapki są do wyboru: z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, jajkiem lub twarożkiem owocowym. Czasem do kanapek serwujemy dzieciom płatki z mlekiem, płatki to zwykle pełne żyto, czasem kukurydziane - szukamy takich, które mają najmniej cukru w składzie. Do picia herbata owocowa (niesłodzona) lub woda.
Obiady
Poniedziałek 21.04.2025
Zupa:
Drugie Danie:
Wtorek 22.04.2025
Zupa:
Grochowa z ziemniakami
Drugie Danie:
Spaghetti carbonara, kompot
Środa 23.04.2025
Zupa:
Pomidorowa z makaronem
Drugie Danie:
Pulpet wieprzowy w sosie śmietankowo-porowym, ziemniaki puree i surówka z białej kapusty z koprem, kompot
Czwartek 24.04.2025
Zupa:
Barszcz czerwony z makaronem
Drugie Danie:
Kotlet schabowy z ziemniakami oraz sałatką z buraczka i jabłka, kompot
Piątek 25.04. 2025
Zupa:
Kapuśniak z ziemniakami
Drugie Danie:
Makaron kokardki z sosem z jogurtu naturalnego z brzoskwinami, kompot
Podwieczorki.
Zaczynamy od kanapek – do wyboru z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, twarożkiem lub dżemem, potem przychodzi czas na deser: owoce – jabłka, banany, kiwi, pomarańcze, gruszki albo mandarynki - wszystko, co w danym sezonie najświeższe i najsłodsze, jogurty naturalne, maślanki z owocami, andruty, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, galaretki...słowem to co zdrowe i smaczne:) Zarówno do kanapek śniadaniowych jak i tych na podwieczorek – podajemy warzywa do wyboru. Aromatyczna papryka, chrupiąca kalarepa, ogórki świeże i kiszone, pomidorki, rzodkiewki, marchewki... zawsze znajdują amatorów. Raz w tygodniu dzieci na podwieczorek dostają chałkę z masłem, dżemem lub suchą - w zalezności co kto lubi :) oraz kakao.
3
Nasze zwyczaje
Dzieciom podajemy trzy posiłki dziennie. Aktualny jadłospis jest co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej oraz na stronie internetowej placówki. Nie zmuszamy, a zachęcamy dzieci do jedzenia. Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań. Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane. Wpływa to korzystnie na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę. Starsze dzieci pod okiem nauczyciela mają często możliwość samodzielnego przygotowania śniadania lub podwieczorku. Bardzo lubią te zajęcia, wyśmienicie się przy tym bawią i chętnie poznają nowe smaki.
Alergie pokarmowe
W przypadku dziecka z alergią pokarmową zapewniamy dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.